Enkele jaren geleden kwam ik naar aanleiding van een vriendengrap terecht in de bierwereld. Na lang zoeken en in samenspraak met professor Robert Braekeleirs, (ons ontnomen op 19 oktober 2018) werd het ‘Curieuzeneuske’, op basis van de Gentse Cuberdon neusjes, geboren.

De biermicrobe was echter zo sterk dat ik op zoek ging naar nieuwe creaties. Nu pak ik dan ook uit met 3 nieuwe biertjes: een blonde, donkere en een amber. Ze hebben elk een alcoholpercentage van 6,5-7 % en hergisten op de fles. De smaak is een uitgebreid pallet van mouten en aroma-hoppen. De amberkleurige is gebaseerd op het moederbier van het ‘Curieuzeneuske’.

Deze biertjes kregen de naam Floriaan, een ode aan de FLORA een wijk van de Belgische gemeente Merelbeke gekend vanwege zijn bloementeelt.

In de tweede helft van de 19de eeuw kende de Gentse sierteelt een expansie en heel wat Gentse bloemisterijen vestigden zich hier op de Flora. Door de oorlog en de uitbreidingswerken van de Ringvaart verdwenen er velen.

Het thema voor de labels van het bier vind zijn oorsprong bij de hippies uit de jaren 60 en hun flower power cultuur. Een tijdperk die ik intens beleefde. Jonas Devacht, ontwerper van de labels zegt hierover hetvolgende: "Eric was direct overtuigd door 1 van de drie ideëen, de 'Floral Jungle'. Dit stond het dichtste bij wat het bier representeert, en was ook mijn persoonlijke favoriet."

Eric Bastiaen · maker van het Floriaan bier